Podglądając dzieła można poznać ich Stwórcę. Zajęcie to stale mnie fascynuje. Mówiąc o
rzeczywistości trzeba zaznaczyć na jakim poziomie boskiej tajemnicy się mówi.
Każdy poziom wiedzy operuje swoim własnym słownictwem. Dzisiaj pozostanę na
poziomie nieco wyższym niż kwantowym, w świecie atomowym..
Bóg stworzył ok. 100 pierwiastków i na nich oparł cały
różnorodny świat materialny. Okazuje się, że wiele produktów używanych na co
dzień składa się jedynie z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. Te trzy
pierwiastki dają tysiące możliwości połączeń i kombinacji, dając w efekcie
zupełnie różne związki np.: mąka, cukier, alkohol. Każda kombinacja jest innym
związkiem węgla, inną substancją o odmiennych właściwościach. Z tych produktów
tworzone są kwasy (szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy, czy octowy). Również barwniki,
jak czerwony barwnik krwi, zielony barwnik liści i różne barwniki kwiatów,
wreszcie cenne substancje lecznicze – penicylina i setki innych leków – są
związkami węgla.
Do ważnych związków organicznych należy cukier. Cukier
jest połączeniem węgla wodoru i tlenu. Rodzajów cukru jest wiele: glukoza,
fruktoza. Spożywany cukier to mieszanina glukozy z fruktozą. Budowa cukrów jest
rozpoznana. Tworzone są z maleńkich
pierścieni wspomnianych atomów.
Cząsteczki glukozy mogą łączyć się ze sobą, tworząc
łańcuchy. Produkt nie jest słodki choć składa się z cząsteczek cukru, nie
rozpuszcza się w wodzie jak cukier,
tylko pęcznieje. Mowa jest o skrobi,
czyli mące. Mąka może być przerabiana w procesach trawienia z powrotem na
cukier, dlatego cukrzycy muszą ograniczyć produkty zbożowe (chleb, bułki).
Produktem bazującym na trzech wspomnianych pierwiastkach
jest celuloza. Aby ją rozszczepić potrzebne są fermenty (substancje wywołujące
lub przyspieszające różne reakcje chemiczne), których człowiek nie posiada. Z
celulozy wytwarza się papier, watę, materiał bawełniany itp. Celuloza składa
się z bardzo długich łańcuchów glukozy. Jaka jest więc różnica między mąką
jadalną a niestrawną celulozą? Odmienne połączenia ze sobą cząsteczek powodują
ogromne różnice własności ciał składających się z tych cząsteczek. Cukier,
mąka, celuloza to już skomplikowane połączenia atomów. Bierze w nich udział
tysiące atomów.
Innym, prostszym wiązaniem jest alkohol. Składa się tylko
z dziewięciu atomów. Alkohol wytwarzają
drożdże z cukru przez fermentację. Następuje przegrupowanie atomów budujące
cząsteczki cukru.
Z alkoholu, przez fermentację (dodanie tlenu) octową
powstaje kwas octowy.
Związki węglowe tworzą tłuszcze. Każdy z nich można
rozłożyć na kwasy organiczne jak i glicerynę.
Ilość możliwych kombinacji atomów węgla, wodoru i tlenu
jest olbrzymia.
Warto wspomnieć jeszcze o innych produktach tych trzech
pierwiastków: żywica, kamfora, terpentyna, kauczuk. W przypadku kauczuku łańcuchy mogą się skręcać jak sprężynki, co
daje własność rozciągania się i kurczenia. Znajomość budowy pozwoliła na
sztuczną produkcję kauczuku.
Dawniej wierzono, że w żywych organizmach są tajemnicze
siły, które panują nad złożonością produktów. Dziś dostrzega się zmyślną
prostotę, która tym rządzi. Bóg, jeżeli nie musi, nie komplikuje swoje wytwory,
ale je istotowo upraszcza. Przyjmuje wariant najbardziej optymalny, aby
osiągnąć zamierzony cel. W tym tkwi geniusz największego projektanta jakim jest
Bóg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz